Op het scherpst van de snede

Plasmasnijden

Plasmasnijden is een metaalsnijtechniek die werkt met een combinatie van zuurstof en stikstof, deze mix wordt aan een elektrische boog toegevoegd. Het plaatmetaal wordt gesneden met behulp van plasma. Dit plasma wordt opgewekt met de elektrische vlamboog. Snedes, die met een plasmasnijmachine tot stand zijn gebracht, zijn te herkennen aan de afgeronde bovenkant.

Een professionele plasmasnijmachine voor metaalsnijden bestaat uit een stroombron, massakabel, mondstuk, persleiding en stroomtoevoerdraad. Via de persleiding wordt met hoge snelheid een inert gas of perslucht door het gespecialiseerde mondstuk gespoten. Op hetzelfde moment wordt tussen een wolfraamelektrode en het te bewerken metaal een vlamboog in het gas of in de perslucht opgewekt. Op deze manier wordt een deel van het gas in plasma omgezet. Dit plasma kent een temperatuur van 30.000 °C. Hierdoor wordt het metaal gesmolten en het plasma heeft meer dan genoeg snelheid om het gesmolten metaal netjes weg te kunnen blazen. De elektrische boog zelf bevindt zich bij het snijden tussen het materiaal en de elektrode. De elektrische boog wordt door de vakkundige metaalbewerker zeer precies ingesteld. De stroomsterkte wordt hierbij elektronisch verhoogd tot de gewenste snijsterkte is bereikt. De hoge temperatuur laat het metaal smelten en om vervolgens het gesmolten materiaal uit de snijvoeg te verwijderen door de kinetische energie van de plasmastraal.

Onze plasmametaalsnijmachine snijdt staal tot 40 mm dikte. RVS snijden met deze techniek is mogelijk een dikte van tot 20 mm. Plasmasnijden kent een nauwkeurigheid van zeer hoog niveau. Andere voordelen van plasmasnijden zijn de uitstekende lasbaarheid en de strakke snijvlakken. Door de hoge mate aan precisiewerk is er nauwkeurige nabewerking nodig. De sneden hebben een bijna haaks resultaat en er vindt geen vervorming plaats dankzij de zeer geringe inbreng van hitte. 

De voordelen van plasmasnijden:

  • Geen vervorming dankzij zeer geringe warmte-inbreng
  • Grote nauwkeurigheid
  • Bijna haakse sneden
  • Uitstekende lasbaarheid
  • Strakke snijvlakken
  • Nauwelijks nabewerking nodig
plasmasnijden bij snijbedrijf Koetsier

Wilt u meer informatie over de diensten van Snijbedrijf Koetsier uit Kesteren?

Bel 0488–483595 of stuur een bericht.

Neem direct contact op